Bröstcancer

Varför köpa smycke till förmån för bröstcancer?

Bröstcancer är den absolut vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor i Sverige där även män kan drabbas. Varje år drabbas mer än 8 000 av denna hemska sjukdom. Vi på Ellwi kan inte göra allt, men vill hjälpa till genom att skapa bröstcancer smycke som stödjer med en liten slant samtidigt som man kan visa upp en vacker accessoar för sina nära och kära. Vi på Ellwi försöker dra vårt strå till stacken och man kan välja att stödja genom att köpa ett vackert smycke hos oss eller hos Bröstcancerförbundets webbshop.

Bröstcancer symptom

Vi på Ellwi är rådgivare eller experter på just bröstcancer men vill dra vårt strå till stacken för att hjälpa människor upptäcka sjukdomen i tid. Det finns ett antal kritiska symptom som man kan och bör vara uppmärksam på, några av dem är:

 • Knöl i bröstet
 • Knöl i armhålan
 • Indragning av bröstvårtan eller hud runt omkring
 • Hudrodnad / s.k apelsinhud
 • Förstoring och ökad fasthet av bröstet
 • Sår på huden i området runt bröstvårtan

När man upptäcker bröstcancer så är det vanligaste att man själv märker av någon av ovanstående symptom för att sedan ta kontakt med sjukvården. Cirka 65% av alla fall upptäcks med hjälp av mammografi som gör det möjligt att upptäcka små tumörer innan de går att känna eller se fysiska symptom på. Som tur är så erbjuds mammografi till alla kvinnor i Sverige mellan 40-74 år med rutinmässiga två års mellanrum.

Bröstcancerförbundet som vi är glada för att stödja har tagit fram en jättebra video som visar vad bröstcancer är och hur man kan undersöka sig själv, du hittar den här.


Bröstcancer ålder och relevant statistik

Tyvärr drabbas alldeles för många av denna hemska sjukdom. Forskningen går dock framåt och idag är den relativa femårsöverlevnaden 92% (2016) och den relativa tioårsöverlevnaden 86% (2016). Åldern bland de som drabbas av bröstcancer varierar och nedan finner du ett utdrag av relevant statistik från Folkhälsomyndigheten och andra trovärdiga källor:

 • Cirka 8000 kvinnor drabbas varje år
 • Cirka 60 män drabbas varje år
 • 1413 kvinnor dog i bröstcancer under 2017
 • Medianåldern för insjuknande av bröstcancer är 65 år
 • En av tio kvinnor riskerar att drabbas av bröstcancer innan man fyllt 75 år
 • 65% av alla fall upptäcks med hjälp av mammografi

Bröstcancer behandling – hur behandlar man?

Forskningen går som tur är framåt i en rasande fart, ingen kan göra allt, men vi alla kan göra något. Det finns därför många olika behandlingar mot bröstcancer och är inte helt ovanligt att man väljer att kombinera ett antal av dem. Exakt vilken strategi som väljs brukar vara individbaserat och något man rådgör med sin läkare.

Sverige har ett så kallat nationellt vårdprogram som finns till för att alla som insjuknar ska få en så trygg, snabb och effektiv behandling som det bara går. Har man insjuknat kommer man också tilldelas en kontaktsjuksköterska som kommer vara den man kan fråga och som har det yttersta ansvaret i den vårdplan som gemensamt läggs upp.

Eftersom bröstcancer är en individuell sjukdom så kan man inte bara ha ett nationellt program utan man behöver kombinera de nationella riktlinjerna med en individuell vårdplan som är anpassad för just dig och dina behov. Det här kommer din kontaktsjuksköterska vara delaktig att hjälpa till att sätta upp tillsammans med dig.

Ellwis bidrag till kampen mot bröstcancer

Vi på Ellwi brukar ofta säga att vi inte kan göra allt, men vi tror samtidigt att alla kan göra något. När vår grundares mamma blev sjuk i bröstcancer så började vår resa med handgjorda accessoarer och smycken till förmån för bröstcancer. Det har utvecklats till att vi idag är flera anställda och försöker bidra med så mycket vi kan till olika förbund. Vårt sätt att göra det här på är genom att formge och producera vackra smycken med betydelsefullt innehåll som man stolt ska kunna bära och visa för andra.